Când grija pentru cuplu e pe lista ta de cadouri

Așteptăm cu nerăbdare sărbătorile și acele câteva zile de relaxare. Dar până acolo mai sunt cadouri, decorațiuni și brad de cumpărat, meniul de sărbători de pregătit; să îți faci timp să ajungi la coafor, la manichiură, îți dorești o haină nouă și, fără să-ți dai seama, te trezești că a venit Crăciunul. Doar că, de multe ori, uităm să ne pregătim împreună, în cuplu, pentru zilele ce vor urma. Pentru că ele de fapt vin cu mult stres și presiune pe cuplu.

Și pentru că sperăm ca pe lista voastră să se regăsească cel mai frumos cadou pentru voi doi – grija pentru cuplu, vă propun mai jos câteva idei la care să vă gândiți înainte să vă bată musafirii la ușă:

  1. Fă împreună cu partenerul tău o listă cu toate sarcinile care trebuie făcute pentru pregătirea sărbătorilor, în timpul zilelor de sărbătoare și după. Gândiți-vă fiecare la ce anume vă pricepeți și ce vă place să faceți mai mult.Faceți cu schimbul când vine vorba de acele munci casnice care nu vă fac plăcere. Nu uitați că îndeplinirea acestora poate fi plăcută sau nu, dar știind că fiecare partener contribuie la îndeplinirea lor previne furia și resentimentele.
  2. Discutați deschis despre bani, ce buget aveți pentru sărbători, ce cheltuieli sunt absolut necesare. De foarte multe ori, banii sunt unul din subiectele de ceartă de sărbători. Fie banii sunt prea puțini, fie cheltuielile sunt prea mari și nejustificabile. Și nu uitați că certurile legate de bani sunt unul din principalele motive de divorț pentru că, din păcate, multe cupluri evită să vorbească despre bani până ajung să aibă probleme atât de mari încât nu mai pot fi ignorate. Poate că n-ar fi rău să îți propui ca în noul an să participi împreună cu partenerul tău la un curs de gestionare eficientă a banilor. Dar chiar și așa, cu un buget restrâns, nu uita să-ți faci un cadou, cât de mic, și ție!
  3. Alege cu grijă cadoul pentru partenerul tău! De sărbători mulți caută cadoul „perfect” pentru cei pe care îi iubesc. Și asta pentru că de-a lungul timpului un cadou frumos împachetat a fost considerat ca gestul primar pentru a-ți arăta iubirea. Totuși, studiile recente arată că nu e nevoie de cadouri mari și scumpe pentru a ne demonstra iubirea, ci de mici gesturi de bunătate – un cuvânt bun, o îmbrățișare, a-i fi alături celuilalt cu compasiune. Să fii prezent! Acestea sunt momentele în care oamenii se simt cu adevărat iubiți.
  4. Vorbește cu partenerul tău despre vizitele din partea familiei pe care urmează să le primiți de Sărbători, pentru că o căsnicie include și provocarea de a gestiona în mod matur și înțelept relațiile familiale, iar de foarte multe ori Sărbătorile vin cu mult stres și ceartă tocmai din această cauză. Stabiliți împreună un program. Când puteți primi musafirii? Cât timp puteți să-i cazați? Cum ați vrea să se desfășoare vizitele? Ce subiecte delicate ar trebui să evitați?
  5. Când știi că rudele tale vă fac o vizită, fă-ți timp să fii acolo. Dacă familia ta vine în vizită din alt oraș, ia-ți câteva zile libere de la serviciu sau vino mai repede acasă măcar într-una din zile. Ai grijă să nu-ți împovărezi partenerul lăsându-l doar pe el să le țină rudelor tale companie. Nu te închide în camera ta și nu sta la calculator sau la tv, în timp ce partenerul tău nu mai știe ce subiecte de discuție să abordeze. Până la urmă sunt rudele tale, iar pentru partenerul tău este un efort în plus!
  6. Susține-ți partenerul în relația cu familia lui. Cu siguranță există o persoană în familia partenerului tău pe care nici el și nici tu nu o agreați, însă dacă ea va fi alături de voi de sărbători, fă tot ce poți ca întâlnirea să fie una plăcută. Fii un bun ascultător pentru partenerul tău, lasă-l să-și spună oful, dar nu pune paie pe foc și nu-l instiga. Ba mai mult, dă-i câteva ore de respiro partenerului tău, invitând acele rude dificile să petreacă un timp doar cu tine.
  7. Află mai multe despre familia din care provii. Folosește-te de Sărbători să afli cât mai multe despre rudele tale și să faci un arbore genealogic. Nu-ți poți cunoaște obiectiv părinții fără să-i plasezi – pe ei și pe tine – în contextul istoric al familiei tale. Cu cât știi mai multe despre familia ta, cu atât vei fi mai conștient de tiparele pe care le perpetuezi fără să vrei și te vor ajuta astfel să rupi acest cerc vicios. Detaliile despre familia ta te vor ajuta atât pe tine cât și pe partenerul tău să înțelegeți mai bine dificultățile și vulnerabilitățile pe care le manifești în anumite momente, pe care le-ai moștenit din familie odată cu trăsăturile fizice.
  8. Menține o relație bună cu familia de origine. Există prea multă presiune asupra unei căsnicii când nu avem și alte relații familiale. De aceea, este bine să păstrăm legăturile cu familia în care ne-am născut. În plus vei da un exemplu bun și partenerului tău și copiilor, insuflându-le respectul pentru familie. Pentru că nu e suficient să spui că familia este o valoare pentru tine, dacă nu o și trăiești. Dacă nu poți fi alături de părinții tăi de sărbători și nu-i poți vizita, dă-le măcar un telefon. Mulțumește-le pentru contribuția lor, pentru ceea ce ești acum, chiar dacă poate îți vine greu să le spui lucruri mai frumoase.

Și nu în ultimul rând, adu-ți aminte că relațiile de cuplu fericite nu SE ÎNTÂMPLĂ. E nevoie de doi adulți sănătoși, nu dependenți, ci cu un atașament sigur, maturi emoțional și conștienți de propriile lor nevoi, sensibilități și vulnerabilități, dorințe și fel de a fi. 

Sursa: Ghidul căsniciei. Îndrumări pentru cei căsătoriți sau aflați într-o relație, Harriet Lerner, Edit. Herald, 2017

Articol publicat pe www.mindeducation.ro