Când ți s-a stricat GPS-ul iubirii

Când ești în căutarea iubirii și simți că toate drumurile sunt închise sau ea nu mai ajunge la tine, s-ar putea să-i fi salvat greșit adresa.  Sau ea să întârzie în trafic. Când vezi că iubirea bate la ușa vecinei sau a colegei, dar nu la ușa ta, te poți întreba ce are ea și nu am eu sau ce e în neregulă cu mine? Desigur, fiecare dintre noi își are de dus munca lui ca să-și răspundă la întrebări. Poate chiar cu ajutorul unui specialist. Dar poate, pur și simplu, ți s-a stricat GPS-ul iubirii.

Și atunci ce-i de făcut? Reconfigurează-l:

Fii atentă la cei din jurul tău. Iubirea vine de unde nici nu te-aștepți. Poate de la etajul de mai sus, din biroul alăturat sau de la stomatologul unde ți-e atât de groază să ajungi. De la cei cu care te întâlnești zi de zi. Expunerea repetată la ceva crește nivelul de plăcere pentru orice întâlnim, spun studiile. Tot așa și cu cei pe care îi întâlnim. Dacă la început ni se par amenințători, odată ce ne vedem cu ei zi de zi, ne relaxăm și ne bucurăm de întâlnirea cu ei.

Profită de acele momente când corpul tău e inundat în mod natural de adrenalină.  Când facem mișcare, dansăm, mergem în drumeții sau călătorim, mergem la concerte sau la filme de acțiune, avem tendința să fim mai deschiși. Mai deschiși și spre iubire. Ne simțim mai atrăgători și părem mai atrăgători în ochii celorlalți.

Cine se aseamănă se adună este o vorbă înțeleaptă. Și-atunci de ce „contrariile se atrag”? Desigur, atunci când cunoști un om foarte diferit de tine, de cultura ta, de vârsta ta, te încântă și te provoacă. Ai parte de adrenalină. Doar că ea poate să ajungă să te obosească foarte repede. Ai nevoie să fii foarte tolerant la schimbare, pentru că aproape tot ce cunoșteai tu va fi schimbat. Și asta aduce multă frustrare și suferință. Cuplurile care se aseamănă ca atitudini, temperamente și comportamente au mai multe șanse să rămână împreună în timp. Ai în vedere vârsta, educația, rasa, religia și mediul etnic de proveniență. Nu te lăsa păcălit de prima impresie.

Comportă-te cu cel de lângă tine ca și cum ar fi exact cum îți dorești. Dacă tu îl vei vedea ca fiind sexy, excitant, atrăgător, comportamentul tău te va ajuta să decoperi acele trăsături în el. Pentru că idealizarea partenerului funcționează ca o profeție care se autoîmplinește.  Fiecare dintre parteneri are tendința de a accepta percepțiile pe care celălalt le are despre el. Nu-i așa că atunci când el îți spune că ești frumoasă și sexy, chiar te simți așa? (Chiar dacă poate încerci să maschezi cât de încântată ești de cuvintele lui!)

Când ți-ai dat seama că nu e El, pune punct relației. Cu cât descoperi mai repede că cel de lângă tine nu e cel potrivit, cu atât poți ajunge mai repede la cel pe care-l cauți. Nu te amăgi și rămâne în relație doar pentru a nu fi singură. Fii responsabilă de fericirea ta și asumă-ți riscul de a explora relațiile cu intenția de a găsi persoana potrivită.

Când încerci să bagi o formă pătrată într-o gaură rotundă, pur și simplu nu va merge, indiferent ce faci. Recunoaște sincer că ești cu o persoană nepotrivită și mergi mai departe. Nu te strădui prea mult ca relația să meargă. Să încerci să-ți schimbi partenerul. Ori să te învinovățești și să faci eforturi să te schimbi tu pentru el. Uneori,  încercând să facem lucrurile să meargă mai bine, scoatem ce e mai rău din noi și din partenerii noștri. Așa se explică faptul că unii oameni pot avea o relație mult mai prietenoasă și mai plină de tandrețe după ce se despart.

Fii atentă la felul cum termini relațiile. Când termini o relație și ești dezamăgită, cu sentimentul de ranchiună sau de vină, e mult mai greu să mergi mai departe și să găsești persoana potrivită. Nici nu e de mirare că GPS-ul tău nu mai funcționează bine! E virusat! Despărțirile bune fac începuturile bune. Când avem inima deschisă, putem fi siguri că ne apropiem de ținta noastră. În loc să ne simțim înșelați fiindcă o persoană ne-a respins, mai bine ne dăm seama că nu eram potriviți unul pentru celălalt. Nu eram persoana potrivită pentru el. Sunt dezamăgită și rănită, dar te pot ierta și-ți pot ura numai bine. Acum pot merge mai departe pentru a găsi persoana potrivită pentru mine.

Desigur, poate simți că nu te pricepi foarte bine la „tehnologie”. Cu siguranță nu ești singura, dar în timp, cu exercițiu, iubirea va găsi și adresa ta. Nu te lăsa dezamăgită după o primă experiență eșuată. Reamintește-ți zilnic – „vreau să iubesc din nou!

Sursa:

  1. Căile îndrăgostirii. Cum ne alegem persoana iubită, Ayala Malach Pines
  2. Marte și Venus la întâlnire. Ghidul celor cinci etape ale unei relații pentru a o face durabilă și plină de iubire, dr. John Gray

Articol publicat pe www.mindeducation.ro