Cartea bună de astăzi este destinată acelora care au trecut printr-un divorț sau o despărțire – Reconstrucția. Cum să-ți refaci viața după divorț sau despărțire, scrisă de Bruce Fisher.
L-am descoperit pe Bruce Fisher în timp ce căutam articole relevante despre divorț și familiile monoparentale în cadrul cercetării derulate de Școala pentru Cuplu. Tocmai de aceea, să găsesc cartea lui la editura Herald, tradusă în limba română, a fost o mare bucurie! Aflasem deja despre cercetările inițiate de el și despre seminarele de recuperare după divorț pe care le-a organizat timp de 20 de ani și pe baza cărora a scris acest bestseller. Mai mult, chiar discutasem cu colegele mele despre necesitatea dezvoltării unui program similar și în România. Pentru că știm cât poate fi de anevoioasă adaptarea după divorț, mai ales dacă nu ai niște repere sănătoase.
Ei bine, cartea aceasta ne dă acele repere. Niște ancore care să ne țină la suprafață pe timp de furtună emoțională. Desigur, cum bine spune autorul, poți citi aceste pagini în câteva ore, dar procesul de refacere după divorț este cu totul altceva. Cercetările lui Fisher au arătat că acest proces poate să dureze doi ani sau chiar mai mult. Nu e ceva ce vrei să auzi, cu siguranță! Dar realitatea este că nu poți trece de la statutul de căsătorit la acela de divorțat sau persoană complet independentă în câteva săptămâni, nici chiar în câteva luni.
Fisher compară acest „proces al divorțului” cu urcarea pe un munte. E nevoie de răbdare și perseverență ca să ajungi la o anumită cotă. Dar și de o oarecare pregătire, să ai echipament corespunzător. Iar apoi, de la acea cotă să mai urci puțin și încă puțin, până când vei ajunge sus pe creastă.
Cartea îți oferă acele marcaje pe care trebuie să le urmărești pentru a ajunge pe creastă, fără să te pierzi în sălbăticia muntelui. Ca o busolă, îți arată unde ești și dacă ești pregătit să treci la cota următoare. La fiecare „cotă”, Fisher îți oferă un chestionar ca să vezi „cum stai”. Concret. Dar atrăgând atenția că atunci „când arăți cu degetul spre altceva, alte trei degete arată înapoi spre tine”. Deci e vorba de un proces de asumare și conștientizare, unul deloc ușor, dar care merită tot efortul pentru a putea să-ți refaci viața.