Stilurile de atașament. Cum să găsești și să păstrezi o relație de cuplu fericită

„Stilurile de atașament. Cum să găsești și să păstrezi o relație de cuplu fericită.” scrisă de Amir Levine și Rachel S.F. Heller este cartea bună pe care ți-o recomand astăzi, mai ales dacă ești în căutarea iubirii și nu înțelegi de ce ea te ocolește sau de ce, chiar dacă întâlnești un potențial partener potrivit (din punctul tău de vedere), lucrurile nu se leagă. O carte pe care Domnica mi-a recomandat-o de mult timp și care, recunosc, m-ar fi ajutat să evit multă suferință și neliniște. Și asta pentru că aș fi aflat mai repede modul în care eu funcționez, nevoile mele de intimitate și apropiere într-o relație și unul din motivele pentru care atrag bărbații nepotriviți. Pentru că un partener nepotrivit spune ceva despre tine, nu neapărat despre el. Tocmai de aceea te invit să citești această carte cu inima deschisă. Pentru mine, revelatoare!

Bazată pe informații validate științific, mi-a adus încrederea că nu voi rămâne singură pentru totdeauna și că nu, nu-s eu aia blestemată sau că ceva nu e în regulă cu mine. Și că, la fel ca mine, sunt 25% din întreaga populație. Ba mai mult, mi-am dat seama ce ușor ar putea fi dacă nu aș lăsa totul la voia întâmplării. Să acționez conștient, să observ ce-mi comunică celălalt, prin ceea ce spune, face și nu face; și să pornesc nu de la întrebarea „Oare îi place de mine?” ci „Oare este o persoană în care merită să investesc emoțional? Este capabilă să-mi ofere ceea ce am eu nevoie?”, „În ce măsură această persoană este capabilă de intimitate?”, „Oare îmi transmite mesaje contradictorii sau este cu adevărat interesată de apropiere?”

Pentru că atunci când partenerul nostru nu este în măsură să răspundă nevoilor noastre fundamentale de atașament, avem o senzație permanentă de neliniște și de tensiune. Când suntem într-o relație de cuplu cu o persoană care nu ne oferă o bază de siguranță solidă, ne este afectată nu doar starea emoțională de bine, ci și sănătatea fizică.

Autorii ne ajută pas cu pas, într-un limbaj comun, pe înțelesul tuturor, explicând stilurile de atașament prin foarte multe exemple. Este ca și cum cineva te-a urmărit de-a lungul vieții și acum descrie modul în care te comporți când vine vorba de relațiile tale de cuplu. Mi-a plăcut că nu rămâne doar la explicarea stilurilor, ci ne dă sfaturi punctuale, teste, ne ajută la alcătuirea unui inventar al relațiilor, să vezi exact cum a fost relația respectivă, care erau gândurile și reacțiile tale, să identifici comportamentele și modelul funcțional specific stilului tău de atașament și cum anume ai fi putut evita rupturile în acea relație.

Așa că dacă vrei să iubești din nou, eu îți propun să începi de aici. Acum!

Articol publicat pe www.mindeducation.ro