Acasă la mama, acasă la tata

Astăzi vă recomand două cărți bune ale autoarei dr. Isolina Ricci, care au apărut recent la editura Herald – varianta pentru părinți „Acasă la mama, acasă la tata” (un ghid complet pentru părinții despărțiți, divorțați sau recăsătoriți care își doresc să construiască două case primitoare pentru copilul lor), dar și o variantă pentru copii.

Sunt niște texte cu adevărat valoroase și utile pentru că acoperă temele importante cu care se confruntă un părinte, dar și un copil, după o despărțire. Sunt lucruri pe care, personal, le-am intuit sau le-am descoperit făcând propriile mele greșeli și care, dacă le-aș fi știut cu ani în urmă, m-ar fi ajutat să îmi revin mai repede după divorț și să mă repliez mai ușor. Și asta pentru că textul aduce răspunsuri la foarte multe întrebări legate de procesul de despărțire și modul cum îi afectează pe toți cei implicați, dar oferă și instrumente care să te ajute să evaluezi situația și în același timp, aplicându-le, să îți ofere un sentiment de siguranță într-un moment în care parcă totul e scăpat de sub control.

Acest volum m-a ajutat să văd cât de importantă e desprinderea din relația veche, adică retragerea din intimitatea cu fostul partener și cum să faci pentru a avea o relație funcțională cu acesta. Pentru că, așa cum menționam într-o altă recenzie, de copil nu putem divorța, iar copilul are nevoie de ambii părinți.

Alături de acest ghid pentru părinți, autoarea vine și în ajutorul copiilor care au nevoie să înțeleagă tot acest proces, tocmai de aceea a publicat și o carte destinată cu precădere copiilor care au împlinit deja 10 ani și care o pot citi singuri, dar este potrivită și pentru a putea facilita această tranziție copiilor mai mici (6-8 ani). În acest caz, părintele va selecta anumite pasaje care pot fi citite împreună sau îi va citi copilului pasajele pentru a-l putea ajuta să-și exprime sentimentele. De altfel, cartea destinată copiilor este foarte folositoare și adultului. Pentru că așa reflectorul cade exact pe preocupările și îngrijorările copilului și îl ajută pe părinte să știe care ar fi răspunsul potrivit pentru o situație dată.

Chiar dacă autoarea propune foarte multe idei practice care să grăbească reașezarea pieselor într-un nou puzzle, ea atrage atenția cititorului că întotdeauna procesul de vindecare și adaptare pare să fie mai lung decât te-ai aștepta, temperând oarecum așteptările nerealiste. Pentru că este un proces de vindecare și reașezare care necesită timp. De asemenea, subliniază cât de important este să ne reamintim că pe toată perioada aceasta de tranziție, copiii au nevoie de mai multă atenție din partea părinților, nicidecum de mai puțină. Și chiar dacă acum te simți apăsat de responsabilități, să nu uităm că suntem un refugiu pe timp de furtună pentru copilul nostru.

Volumul destinat copiilor mi se pare foarte util pentru că explică copilului lucruri care i se întâmplă, precum stări pe care majoritatea copiilor le au, gânduri care îi pot trece prin minte, ce poate face să se simtă rapid mai bine, cum să aleagă acel adult căruia să-i împărtășească trăirile. Copiii vor regăsi în acest text întrebări și răspunsuri despre despărțire și divorț legate de frica de abandon, fantezia împăcării părinților, învinovățirea pentru divorț pe sine sau pe unul din părinți sau ce pot face atunci când se simt prinși la mijloc. Ce și cum ar putea să le transmită părinților despre impactul pe care îl au cuvintele sau faptele lor.

Sunt  și multe lucruri mai practice despre cum poți păstra legătura cu părintele, despre asumarea propriei responsabilități – ex. lista lucrurilor din bagaj, despre stabilirea unui plan – unde îți pui lucrurile cu care călătorești, ce vrei să faci mai întâi când ajungi la celălalt cămin al tău ( ceva ce îi dă copilului un control asupra a ceea ce i se întâmplă), despre cum să te simți acasă într-un loc care pare străin; lucruri foarte concrete legate de propriile nevoi – spațiul personal, lucrurile personale, prieteni, dar și cum să transmită părintelui atunci când simte că e prea mult, prea obosit de acest aranjament. Și, nu în ultimul rând, despre familiile vitrege, despre mixtul familiei și beneficiile ei.

O carte esențială pentru cei care își doresc cu adevărat soluțiile cele mai potrivite pentru a crea două case primitoare pentru copilul lor.

Articol publicat pe www.mindeducation.ro