Emoțiile Sarei

Recomandarea mea de azi este o serie de cărți pentru copiii cu vârste între 3 – 7 ani, apărute în acest an la editura Bookzone. Am descoperit această editură odată cu seria de cărți „Bullying-ul nu este amuzant”, care mi-a atras atenția prin titlu. Cărțile sunt potrivite, însă, și pentru vârste un pic mai mari, eu însămi citindu-le împreună cu fiica mea de 8 ani.

Fiecare carte este compusă din 2 povestioare frumoase pentru a domoli emoțiile prin jocuri de relaxare și sfaturi pentru părinți, oferite de un psiholog pentru copii. Emoțiile sunt luate în perechi, iar cele două povești sunt prezentate ca un întreg.

Mi-a plăcut mult că fiecare poveste începe cu o pagină pentru părinți, cu câteva explicații foarte simple, dar la obiect. De ce este bună emoția prezentată în poveste? Care e provocarea pe care o resimte copilul? Și, desigur, care e provocarea părintelui când copilul simte emoția?

Povestea propriu-zisă vine cu ilustrații frumoase, foarte elocvente, dar foarte calde, pentru ca apoi, să se termine cu o întrebare adresată copilului: „Dar tu? Când ai simțit emoția asta?”. E un bun prilej de a discuta cu copilul despre ce trăiește, dar și de a împărtăși copilului despre propriile emoții ale părintelui. La final, autoarea propune jocuri de relaxare, atât pentru părinte cât și pentru copil. Jocuri foarte simple pe care să le preluați în viața de zi cu zi, exerciții de respirație.

Întotdeauna am mers pe principiul „simplu și clar”, poate și din nevoia mea de structură și claritate, dar această serie m-a atras tocmai pentru că e atât de simplu explicată, dând ocazia și părintelui să reflecteze la propriile lui emoții. În același timp, îi reamintește acestuia că emoțiile copilului nu trebuie privite ca o amenințare; copilul nu vrea să facă rău, ci doar cere să fie îndrumat.

Să vedem dincolo de comportament și manifestarea emoțiilor. Să nu uităm că emoțiile, fie ele plăcute sau neplăcute, vorbesc despre noi și nevoile noastre. Așadar, să ne punem mai des întrebarea „Ce vrea să-mi spună emoția?” în loc să o ignor, să o fac să dispară cu orice preț sau să am așteptarea nerealistă să trăiesc doar emoții plăcute.

Articol publicat pe www.mindeducation.ro