Liniștea ar putea fi o binecuvântare neurologică pentru creierul nostru, după cum arată rezultatele spectaculoase ale cercetărilor conduse de Imke Kirste, biolog la Duke University. Kirste a fost interesată în ce măsura sunetele pot duce la regenerarea creierului, iar surpriza studiului a fost faptul că regenerarea s-a produs nu atât datorită zgomotului sau a muzicii, cât a absenței lor.
Pentru studiul ei, Kirste a supus trei grupe de șoareci adulți la trei tipuri de sunet: muzică, zgomot alb și zgomotele făcute de puii de șoareci. Între timp, un al patrulea grup, menit să servească drept control, a stat în liniște două ore pe zi. La primele 3 grupuri s-au observat unele efecte pozitive, dar nimic de lungă durată. În schimb, la „grupul de control”, s-a constatat dezvoltarea de celule noi în hipocampus, partea creierului responsabilă cu învățarea și memoria.
Deși studiul a fost făcut pe șoareci, rămâne doar o chestiune de timp pentru ca aceste rezultate să fie verificate în rândul oamenilor. Cu atât mai mult cu cât aceste descoperiri ar putea duce la tratarea demenței sau depresiei. De altfel, există deja studii care au scos în evidență efectele benefice ale tăcerii asupra creierului uman. Atâta doar că cercetătorii au studiat efectele liniștii din întâmplare, așa cum a făcut-o și doctorul Luciano Bernardi în 2006.
Bernardi a observat impactul muzicii asupra organismului uman (ex. schimbarea tensiunii arteriale, a circulației din creier), pe măsură ce participanții trebuiau să asculte diferite stiluri de muzică. El a constatat că două minute de liniște introduse între piesele muzicale stabilizează sistemul cardiovascular și cel respirator chiar mai bine decât muzica „de relaxare”. Pentru că atunci când stai un timp în liniște, sistemul nervos se reface. El a observat că ascultarea activă te ține în alertă, îți solicită atenția. În schimb, momentele dintre piesele muzicale, cele de liniște, au avut un impact și mai benefic asupra creierului, pentru că atenția participanților nu mai era angajată.
Ce poți face, deci, pentru a găsi acele câteva momente de liniște? Iată mai jos câteva idei:
1) Dacă ești la serviciu, ia-ți 5 minute de liniște înainte de fiecare întâlnire. Poate reușești să închizi ușa biroului sau să te retragi într-un colț pe un balcon sau să îți găsești un al loc de refugiu liniștit.
2) Ia-ți o după-amiază de tăcere în natură. O oră, două într-un parc sau în pădure. Imaginile din natură îți vor putea folosi în momentele de stres, când ai putea doar închide ochii și să revezi frunzele cum se mișcă în bătaia vântului, norii cum se transformă în diferite forme, apa cum curge peste pietre. Un exercițiu bun și pentru momentele foarte tensionate.
3) Fă o cură de detoxifiere digitală. Abține-te măcar câteva ore sau chiar o zi întreagă să folosești calculatorul, telefonul sau să te uiți la tv. Cu siguranță un zgomot de fundal va exista, precum conversațiile din familie sau sunetele orașului. Dar te vei bucura de beneficiile reale prin odihnirea părților din mintea ta asociate cu obligațiile de muncă și urmărirea rețelelor de socializare sau a evenimentelor curente.
4) Du-te la o clasă de yoga. Vei observa cum mintea ta se liniștește, concentrându-te doar pe respirație și pe pozițiile corpului.
Pentru că zgomotul exterior devine tot mai deranjant, dar liniștea este încă accesibilă.
Sursa: Is silence golden? Effects of auditory stimuli and their absence on adult hippocampal neurogenesis, Imke Kirste, Zeina Nicola, Golo Kronenberg, Tara L. Walker, Robert C. Liu, Gerd Kempermann, Brain Struct Funct. , mar. 2015