Autenticitate sau „cine mă iubește mă iubește așa cum sunt”?

Cine mă iubește mă iubește așa cum sunt, își spun multe cupluri. Dar oare ce înseamnă asta de fapt?

Contrar credințelor populare, studiile arată că sentimentul de autenticitate într-o relație pare să nu aibă legătură cu cine știm că suntem noi în prezent, ci de sentimentul că putem fi cea mai bună variantă a noastră. Rezultatele cercetărilor au fost clare: atunci când ne comportăm ca acea persoană înspre care tindem să fim, idealul nostru, când facem un efort și ne străduim să fim mai buni, să reacționăm diferit față de cum am face-o în mod automat, crește sentimentul de autenticitate în relație.

Aceste noi descoperiri ne arată importanța unui partener alături de care ne este mai ușor să ieșim din zona de confort. Un partener care să aibă acele trăsături la care noi aspirăm. Care prin încurajări și exemplu personal ne poate ajuta să fim cea mai bună variantă a noastră. Care să ne provoace să trecem dincolo de tiparul în care atât de bine ne-am așezat. Și nu să ne mențină tiparele păguboase sau să încurajeze comportamente care ne țin în urmă. Nu numai că vom crește sau vom evolua foarte mult, dar și sentimentul de autenticitate în relație va fi unul puternic. Aceasta se potrivește cu „fenomenul Michelangelo”, conceptul care invocă ideea că partenerul ne ajută să scoatem la iveală sinele nostru ideal, la fel cum un sculptor descoperă treptat forma unei statui. Asta, desigur, în limitele sănătății noastre emoționale.

Recomandarea studiului este ca partenerii să aibă curajul să vadă în fiecare din relațiile lor oportunități de a se descoperi pe ei înșiși și de a se lăsa influențați de ceilalți. Fără teama de a se pierde în relații, de a fi controlați. Nu te pierzi în relații, ci te redescoperi.

Sursa:

1.Being Your Actual or Ideal Self? What It Means to Feel Authentic in a RelationshipMuping Gan, Serena Chen, University of California Berkeley, USA, Personality and Social Psychology Bulletin, februarie 2017

2. Feeling authentic in a relationship comes from being able to be your best self, not your actual self, Christian Jarrett, Research Digest, The British Psychological Society, martie 2017

Review publicat pe www.mindeducation.ro